Mexikóból származó gyökérzöldség. Gyakorlatilag ugyanaz, mint nálunk a karalábé; ízre, (meghámozva) kinézetre is, valamint illatra is. Azt veszem észre ezekkel a számomra újdonsággal bíró zöldségekkel, gyümölcsökkel kapcsolatban, hogy többségében ugyanazok vannak itt, a világ másik felén, mint otthon, csak más elnevezéssel, termesztési eljárással. Pl. a múltkori főzőbanán a mi burgonyánknak felel meg, ez a jicama pedig a karalábénak, míg a piros mango az otthoni, szobám ablaka előtt termő baracknak.
A jicama egyébként lúgosító hatása miatt kedvelt zöldség a diétázók körében, épp ezért nyersen, köretként tálalva (brrr…) fogyasztják leggyakrabban. Én főzelékként tálaltam (leginkább másoknak), ám rettentő sok idő kellett, míg megpuhult. (gyakorlatilag a fél szabadnapom…)
ui: Gyümölcsöt és zöldséget egyébként nem tudok ajándékba haza vinni, mert a nemzetközi reptéren nem engedik át a vámon. (magyarul: én, mint rövid ideig kinn tartózkodó nem vihetem be Európába azt, ami ott nem őshonos)